”Det ska gå”

VIAB_Arninge_9888Rwr
– Det var ett nyck, det ska gå.
Ett  nyck som snabbt gav resultat, idag förvaltar Åke Tungel Byggare AB en stor del av Arninges industrilokaler, 30 av dem med stålstomme från Västanfors. Det senaste projektet* har fått en påkostad estetik och invigs i vår.

Septembersolen skiner över Arninge industriområde och är ovanligt generös med värme. På Mätslingan har Västanfors montageledare Keimo Ryyti och hans arbetslag precis avslutat lunchen. Dags att återgå till att montera entrépelarna till Åke Tungel Byggare AB:s nya hall på industriområdet, som i princip stod helt tomt innan 1980.
– Här fanns bara åkermark. Folk tyckte att vi inte var kloka som valde att etablera oss här, så långt från staden. Men ekonomiskt hade vi inte så mycket att välja på, berättar Åke Tungel.
” Det ska gå”

Åke Tungel grundade Åke Tungel Byggare AB 1976 i sin bostad. Då med inriktning mot försäkringsjobb, renoveringar efter exempelvis bränder och vattenskador. 1980, när företaget växt ur bostaden, föll valet på att etablera sig i Arninge. Västanfors anlitades till att montera stålstommen och skalet till den första hallen som delvis blev kontor åt Tungel, delvis uthyrt till andra företag.
– Vi tittade på olika stålbyggnadsföretag och valet föll på Västanfors. Efter det har vi haft ett mycket bra samarbete, och priset har legat rätt, berättar han.
Ett nyck fick Åke Tungel att utveckla företaget och starta fastighetsförvaltning, med inställningen att “ det ska gå”. De första hallarna som monterades var väldigt enkla, men funktionella. I takt med att ekonomin för företaget blev bättre höjdes standarden. Det nya projektet på Mätslingan byggs bland annat med bergvärme och golvvärme i lagerlokalen.
– Det är kul att Åke Tungel Byggare återigen valde att sammarbeta med Västanfors. Den nya hallen byggs med bland annat glasentré och betongtak, berättar Jonas Wisell som leder projektet från Västanfors.Naturen fick bestämma
Arninge Industriområde har växt enormt sedan Åke Tungel etablerade sig där 1980, idag finns bara en tomt kvar att bygga på.
En rundtur ger en bild av Arninge som ett industriområde med bredd. I en lokal har vetertrinärföretaget Evidensia sin verksamhet. På andra sidan industriområdet håller XL bygg till. Företaget Trend Eagle säljer mössor och kepsar och hyr också av Tungel. Vissa företag använder sina lokaler för lager och kontor, andra bedriver försäljning. Det är Tungel som bestämmer hur fastigheternas fasader ska se ut. Viktigt är att de matchar med hallarna i samma kvarter. De flesta har plåtfasad, en del är byggda i tegel.
I ett av områdena har naturen fått bestämma designen på husen.
– Vi har tagit hänsyn till berget vi byggt på. Det där huset har en entré anpassad efter naturen, säger Åke och pekar på Cowab AB:s lokaler där entrén nås genom en bro från berget till dörren.

Jobbar långsiktigt
Åke Tungels familjeföretag förvaltar stora delar av fastigheterna i Arninge, ett 30- tal av dem har stålstomme från Västanfors.
– Vi jobbar långsiktigt och hyr ut våra lokaler, kontrakten brukar vara på tre till femton år. Vi säljer inte våra byggnader.
Han tror att kunderna uppskattar närheten och flexibiliteten. Om ett företag växer och behöver en ny lokal kan Tungel ofta erbjuda en i samma område, likadant om hallen blivit för stor.
– Det är också bra för oss. Det är korta avstånd att skicka ut personal om det behövs fixas något.
På företaget jobbar ungefär 25 personer med att bygga och reparera. På kontoret sitter yngsta sonen Lasse, med ansvar för fastighetsförvaltningen och byggnationer. Även den äldsta sonen, Pelle, jobbar på företaget med försäkringsreparationer, nybyggnad med mera. Åke Tungel själv beskriver sig som en pigg pensionär, företagets allt i allo.

Hallen klar våren 2015
Pelarna till entrén har lotsats på plats. Dags för nästa steg. Solen bevakar väggmonteringen till lagerhallen. I höst blir Västanfors klara med skalet och lämnar Arninge. Invigningen är planerad till våren 2015. Sedan kan Åke Tungel Byggare börja planera för nya projekt. Kanske med stålstomme från Västanfors.

*Det senaste objektet finns överst på sidan, bilden publicerades i efterhand.

Kontakt: Angelica Edvardsson, Enmansföretaget Edvardsson. Tele: 070 3922239.

Arninge_9794Rwr600
Vy över Arninge Industriområde för cirka fyra år sedan. De röda prickarna markerar Åke Tungel Byggares hallar. Det finns totalt fyra fastighetsförvaltare i området. Foto; Västanfors Stålbyggnader.
Tungel_vaggskylt_7122Rwr600Västanfors har sedan -80 talet monterat över 30 hallar åt Tungel, många gånger med nyligen pensionerade Bo Eriksson som förstemontör. Foto; Västanfors Stålbyggnader.CowProduction_9772Rwr600Lokalerna på Tumstocksvägen 13 B är byggda efter naturen. När man byggde Cowab AB:s lokaler 1998 monterades en bro från berget till entrén. Foto; Västanfors Stålbyggnader.Evidensia_9781Rwr600Djursjukhuset Evidensia hittas på Mätslingan 18 och byggdes 2005. Foto; Västanfors Stålbyggnader.Evidensia_bad_9783R2wr600Djursjukhusets lokal är byggd efter företagets behov, bland annat med en simbassäng. Foto; Västanfors Stålbyggnader.Zender_9746Rwr600Zehnder är ett företag som nyttjat Tungels flexibilitet. Innan deras produktion flyttade höll de till i större lokaler, för att sedan flytta in en mindre byggnad som rymmer deras kontor. Foto; Västanfors Stålbyggnader.VIAB_AkeT_7109Rwr600Åke Tungel grundade bygg och fastighetsförvaltningsföretaget i sin bostad 1976. Idag hittas företaget på Leverantörsvägen 2B i Arninge, Täby. Foto; Västanfors Stålbyggnader.VIAB_Tungel_XX_9802RwrPelarmontage till den nya hallen i september. Foto; Västanfors Stålbyggnader.