Vår historia

“ Västanfors Stålbyggnader ska vara ett företag som utför alla steg i produktionen.” 1953 grundade Gunnar Forsler AB Västanfors Industrier, och han satte ribban hög från början.

”Gunnar Forsler kom till Fagersta med i princip tomma händer. Snabbt hade han skapat en verksamhet med 40 man under sig”, berättar Walter Munger, pensionerad konstruktionschef.
Forsler hade tidigare jobbad vid en smedja i Åtvidaberg. Men han ville vidare, starta eget. Valet föll på att köpa Harksmedjan i Västanfors, Fagersta. Centralt belägen i Bergslagen. I verkstaden, som då låg mitt emot tågstationen i Fagersta, var det ständigt full fart. Enklare industribyggnader, spårväxlar och legoarbeten låg på beställningslistorna.

Fokus på stålbyggnader
Det glada 70- talet var i antågande. Men för Västanfors gick det bra redan innan konjunkturen sköt i höjden. I början av 60-talet växte verksamheten ur lokalerna. 1963 flyttade verkstaden till sin nuvarande adress på Södra Linjan, intill Kolbäcksån. Något år senare kom kontorsdelen efter till samma plats.
”Man slutade tillverka spårväxlar, fokuserade bara på stålbyggnader”, berättar Walter Munger.
Och stålbyggnader blev det.
”Under 70- talet var det ingen fråga om priser, frågan handlade bara om att kunna leverera. Härliga tider”, minns Anders Östling, Västanfors nuvarande verkstadschef.

Byggde i hela Sverige
Västanfors hade kunder i hela Sverige. Lager, industrihallar och idrottsarenor byggdes i en väldig fart. Utomlands fanns också en efterfrågan på stålhallar från Västanfors och Bergslagen. I Prag anlitades företaget till att leverera stålstommen till varuhuset Prio. I den Egyptiska öknen, förråd till militären.
”I det forna Östtyskland hjälpte vi ett företag att bygga en spånskivefabrik. De ville ha öppningsbara, fjäderbelastade plåtluckor som vid en eventuell framtida explosion skulle avlasta trycket”, minns Walter Munger.
Men ingen saga varar för evigt. Konjunkturen vände nedåt. Västanfors klarade att hålla näsan ovanför vattnet och behövde inte, som många andra företag i branschen, gå i konkurs
”Sedan fick vi jobba upp oss igen i takt med att konjunkturen planade ut”, berättar Anders Östling.

26 april 2013= alliansfritt Västanfors
Efter att Gunnar Forsler sålde företaget 1968 har Västanfors haft några olika ägare, senast Llentab från Kungshamn. Fram till 26 april 2013. Ett viktigt datum som betyder att Västanfors Stålbyggnader återgått till att vara ett privatägt och alliansfritt företag, samma grund som Forsler lade 1953. Hans höga ribba, med alla steg under samma tak, har inte sänkts. Och kommer inte göra. Västanfors Stålbyggnader är en över 60 år lång historia, i branschen ett av de äldsta företagen. Men sett till framtiden är detta bara början.

Västanfors ägare från starten till idag:
1953- 1968. Västanfors Smidesfabrik grundas och ägs av Gunnar Forsler. 1956 byter företaget namn till AB Västanfors Industrier.

1968- 1971. Företaget växer och Gunnar beslutar sig för att sälja halva företaget till Metallverken i Västerås.

1971- 1983. Hexagon/ Swegon tar över som ägare.

1983-2007. Swegon vill sälja och Mats Ekström, som suttit i Västanfors styrelse, köper företaget som ett dotterbolag till Nordisk Tak AB. Ett företag han driver tillsammans med Henry Jonsson och Lars-Erik Olsson. Nordisk tak AB sitter i Halmstad och Västanfors öppnar en filial där. Idag har Västanfors en konstruktör kvar i Halmstad, Mahmoud Charkas.

2007- 2013. De långa resorna mellan Halmstad och Fagersta sliter och Ekström säljer till Llentab AB, ett byggföretag med bas i Kungshamn.

2013. Fyra personer ur Västanfors ledningsgrupp bildar Harksmedjans Förvaltning AB och köper företaget från Llentab AB.

 Tagvaxeltiden_goa_gubbar165RRwr600 Svetsare181RRwr600
Arbete med spårväxlar under femtiotalet.Stor_hall_saab_scania176RRwr600
Stor_hall_mariestad178RRwr600
Den översta hallen byggdes åt Saab/ Scania. Den undre monterades i Mariestad.
Borlange_ishall170RRwr600
Borlänge ishall.
Goa_gubbar166RRwr600Glada gubbar vid ett bygge.Vastanforsgaraget171RRwr600Skiss på Västanfors garaget.